Tampereen yliopisto
FlickrFacebook
Tampereen yliopiston teatterintutkimus ja -opetus mukana uuden kansainvälisen esityskonseptin luomisessa
15.8.2016 10:55

Reaaliaikainen esitys samanaikaisesti Tampereella, Tukholmassa, Lillehammerissa ja Reykjavíkissa!Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus T7 sekä Teatterityön tutkinto-ohjelma NÄTY järjestävät lokakuun lopussa yhteispohjoismaisen tutkimusjakson, jossa tavoitteena on kehittää uudenlainen esittävän taiteen esityskonsepti. Tavoitteena on luoda reaaliaikainen esitys samanaikaisesti Tampereella, Tukholmassa, Lillehammerissa ja Reykjavíkissa toimivien esittävän taiteen ammattilaisten ja oppilaitosten kanssa. Kokeilu suoritetaan osana Tutkivan teatterityön keskus T7:n hallinnoiman pohjoismaisen TNT – Theatre & New Technology -verkostohankkeen loppuseminaaria 26.-28.10.

TNT – Theatre & New Technology -verkostohankkeen loppuseminaarissa teatterintekijät Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa toteuttavat etäesityksen eri osa-alueita ilman, että kenenkään tarvitsee matkustaa kilometriäkään. Kokeilun päänäyttämönä toimii monikamerastudio Lillehammerissa. Tampereelta päänäyttämölle lähetetään reaaliaikaista Motion Capture -teknologialla kaapattua näyttelijäntyötä ja virtuaalista valosuunnittelua. Tukholmassa tuotetaan Lillehammeriin virtuaalilavastus. Ohjaus ja dramaturgia toteutetaan puolestaan islantilaisten toimesta. Kaikki toteutetaan reaaliaikaisesti matalan latenssiajan valokuituyhteydellä.

Hanke jalkauttaa Tutkivan teatterityön keskus T7:n aiempien esitysteknologiaprojektien tutkimustuloksia osaksi pohjoismaista asiantuntijaverkostoa. Keskuksella on jo usean vuoden ajan toteutettu teatterin näkökulmasta tapahtuvaa Motion Capture -liikkeentunnistusteknologiaan perustuvaa tutkimusta. Kokeilu syventää myös Teatterityön tutkinto-ohjelma Nätyn mm. Coventry Universityn kanssa tekemää etä-esityksellisyyteen perustuvaa pedagogista kehitystyötä. Tampereen yliopistosta kokeilussa on mukana myös Informaatiotieteiden yksikkö TAUCHI-tutkimusryhmä. Suomesta tutkimukseen osallistuu myös Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun osasto.


TNT – Theatre & New Technology: Digital Solutions in Performing Arts

Koordinaattorit:
Tutkivan teatterityön keskus T7 (Tampereen yliopisto/ Viestinnän, median ja teatterin yksikkö)
Riksteatern (Ruotsin kansallinen kiertuenäyttämö)

Osatoteuttajat:
Lillehammer University College
Iceland Academy of the Arts

Rahoittajat: Pohjoismainen kulltturipiste ja Nordplus Horizontal

Lisätiedot:

Jaakko Lenni-Taattola
+358 50 318 6879 / jaakko.lenni-taattola@uta.fi

Verkostokoorinaattori
Tutkivan teatterityön keskus T7, Tampereen yliopisto