Tampereen yliopisto
FlickrFacebook
8 ESITYSTÄ ELÄMÄSTÄNI JUHLII NÄYTTÄMÖN TASA-ARVOA KOLMELLA PAIKKAKUNNALLA
20.2.2017 21:50

8 esitystä elämästäni on kolmen esiintyjän näyttämöteos, joka juhlii näyttämön tasa-arvoa. Teos haistattaa pitkät määrittelyille ja viis veisaa esiintyjiensä vammoista tai vammattomuudesta. Se kertoo kahdeksan omaelämäkerrallista tarinaa esityksen käsikirjoittajan, joensuulaisen Mervi Papusen elämästä.


Mervin pitkäaikainen haave on ollut saada tehdä omaelämäkerrallinen teos näyttämölle sekä kirjojen kansien väliin. Nyt Mervin elämää on nähtävissä näyttämöllä kahdeksan esityksen verran. Näyttämöllä esityksessä nähdään Mervin lisäksi näyttelijä Riikka Papunen ja muusikko Azra Topcu. Esitykset nähdään kiertämässä Outokummussa, Joensuussa ja Tampereella maaliskuussa. Esitykset viedään myös sivunäyttämöille ympäri Joensuun kaupunkia: vanhainkotiin, baariin ja kauppakeskukseen.


Yhteiselle näyttämölle Papuset on alkujaan vienyt Riikan kipeä havainto siitä, että hän on ohittanut tätinsä Mervi Papusen useat keskustelunaloitukset tai ehdotukset yhteistyöstä ensisijaisesti hänen kehitysvammansa vuoksi. Näyttämöllä olo ja esityksen teko ovat mahdollistaneet heille toisiinsa tutustumisen sekä tavan etsiä yhteistä olemista ja tekemistä. Produktion aikana työryhmän jäsenien käsitys paitsi toisistaan myös sanasta kehitysvammaisuus on muuttunut radikaalisti. On siis mahdollista, että esitys
muuttaa myös katsojien käsitystä kehitysvammaisuudesta.


– Miten mie oikein kuvailisin? 8 esitystä elämästäni kertoo miun elämästä. Näyttelemällä tietysti. Lavalla on mukava tehdä työtä huipun hyvän työntekijöiden kanssa. Improvisaation ideoita. Luonto on elon tärkein osa miun elämässä, terveys, luonto, luonnon eläimet ja puitakin saatan halata. Se on oikeesta elämästä, kertoo Mervi.


– Kultaiset muistot, haaveet, velvollisuuksia tyttärenä, siskona, tätinä, isotätinä, serkkuna, ystävänä. Tulla kuulluksi. Ja kertoa asioista näyttämöllä. Että jokainen saisi lukea ja avartaa mieltään, Mervi jatkaa yhdessä Riikka Papusen, esityksen toisen esiintyjän kanssa.


Esityksien aiheet käsittelevät Mervi Papuselle tärkeitä osa-alueita elämässä. Mervin johdattamana tärkeimmät tarinat on tehty yhdessä työryhmän kanssa näkyviksi näyttämölle. Esityksien tarinat ovat osin tosi tarinoita elämän varrelta, osin mielikuvituksen tuotetta.


Näyttämöteos on osa Riikka Papusen Tampereen yliopistolle suoritettavaa taiteellista väitöstutkimusta.Kahdeksan esitystä satunnaisessa järjestyksessä:

Nainen ja rikkaimuri

Äidin viimeinen kyynel

Luonto

Suomi Finland 100 v.

Ajankulku

Raha

Pään sisäiset väylät ja kirjastotäti

Ukonkäppänä ja akankäppänäLisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Johanna Lipponen

8 esitystä elämästäni

tuottaja

0505124784

jospi.lipponen@gmail.com


http://kahdeksanesitysta.net/

Facebook: www.facebook.com/8esitysta

Instagram: @8esitysta


***


Työryhmä:

Käsikirjoitus: Mervi Papunen

Ohjaus ja dramaturgia: Mervi Papunen ja Riikka Papunen

Rooleissa: Mervi Papunen ja Riikka Papunen

Musiikki: Azra Topcu ja Mammu Koskelo

Valokuvaus: Risto Kuittinen

Graafinen suunnittelu: Asmo Raimoaho

Puvustus: työryhmä ja Tiina Helin (Näty)

Tuottaja: Johanna Lipponen


Esitykset:

4.3. klo 17 ENSI-ILTA: Kulttuuritalo Marita, Outokumpu

9.3. klo 14 Teatteri Siperia, Tampere

11.3. klo 14 Teatteri Siperia, Tampere

21.3. klo 19 Pakkahuone, Joensuu

22.3. klo 14 Pakkahuone, Joensuu

24.3. klo 19 Pakkahuone, Joensuu


Lisäksi katkelmia esityksestä nähtävissä:

17.3. klo 14 Senioripiha, Joensuu

17.3. klo 18 Hostina Piimälinna, Joensuu

18.3. klo 15 Kauppakeskus Iso Myyn ala-aula, Joensuu


Näyttämöteos on osa Riikka Papusen Tampereen yliopistolle suoritettavaa taiteellista väitöstutkimusta