Tampereen yliopisto
FlickrFacebook
Riikka Papunen esitteli tutkimustaan kansainvälisessä konferenssissa
11.10.2017 14:15

Väitöskirjatutkija Riikka Papunen oli kansainvälisessä konferenssissa - 1st International Conference on Disability studies, Art and Education - esittelemässä tutkimustaan. Konferenssi järjestettiin Aalto-yliopistossa 28.-29.9.2017.

Posteri (pdf)


Konferenssin sivut
taide.aalto.fi/fi/research/disability_studies/


Riikka Papusen väitöskirjan taiteelliset työt ovat Teatteri Siperian ja Wärjäämön kanssa toteutettu "Toinen katse" ja "8 esitystä elämästäni", joka on kolmen esiintyjän näyttämöteos. Se juhlii näyttämön tasa-arvoa. Teos kertoo kahdeksan omaelämäkerrallista tarinaa esityksen käsikirjoittajan, joensuulaisen Mervi Papusen elämästä.
Lisää 8 esitystä elämästäni -näyttämöteoksesta

Toinen katse

Toinen katse sai kantaesityksensä keväällä 2016. Esitys jatkoi Teatteri Siperian esitysten linjaa, jossa pääpaino on ajankohtaisissa, ihmisläheisissä teemoissa, lähimmäisistä huolehtimisessa sekä siinä, kuinka yhteiskunta ja toimintakulttuuri vaikuttavat yksittäisten ihmisten elämään.
Viihdytkö nahoissasi? Oletko koskaan haaveillut kaksosesta, joka kokisi kaiken samoin kuin sinä? Jos Meryl Streep voi esittää cp-vammaista ja saada oscarin, voiko vammainen esittää Meryl Streepiä ja saada siitä oscarin?
Ihmisen elämän ensimmäinen katse on äidin katse: varaukseton rakkaus. Toinen katse on yhteiskunnan katse. Kenet se hyväksyy leiriinsä?
Toinen katse tarkastelee toiseuden, eriarvoisuuden, osallisuuden ja ulkopuolisuuden kysymyksiä. Koskettavia tositarinoita taittavat mustalla huumorilla höystetyt kohtaukset, jotka kumpuavat työryhmän halusta puhua asioista niin kuin ne ovat. B3-ajankohtaisillassa väitellään tasa-arvosta; Tampereen vammaiset ry on jakautunut kahtia Aitovammaisiin ja Optimisteihin, ja nyt eri osapuolten edustajat laittavat kovan kovaa vastaan. Katsoja pääsee kokemaan myös keisari Wilhelm Wammaisen sekä altavastaajien vallankumouksen.
Tämän kaiken jälkeen katse ei ole enää sama.
Esitys kaikille niille, jotka ovat joskus kokeneet ulkopuolisuutta, kipua, yksinäisyyttä, fyysisiä tai henkisiä esteitä, mutta myös ystävyyttä, rajojen ylittämistä, esteiden voittamista sekä puhdasta iloa.
Lisää esityksestä Toinen katse

Riikka Papusen artikkeli Permission to be looked at: a collaboration between Theatre Siperia and Wärjäämö, the centre for arts and activity for disabled people ilmestyi julkaisussa Journal Research in Drama Education: The Journal of Applied Theatre and Performance

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13569783.2017.1327806?journalCode=crde201st International Conference on Disability studies, Art and Education
Aalto University